Dzisiaj zaczęłam. Wreszcie. :) Przed chwilą zrobiłam trening Ewy Chodakowskiej, zastanawiam się do jakiego typu aktywności to zaliczyć. Później idę na długi spacer po mieście. No i zaczynam odżywiać się zdrowo i racjonalnie tzn.: - zwiększam ilość różnych tłuszczów, a ograniczam węglowodany, - wprowadzam do swojej diety różnorodne rośliny [...]
Ja czasami soję jem... Dobre białko, chociaż roślinne. W ogóle rośliny strączkowe zawierają ok 25-40% białka, chociaż wiadomo, że jakieś mięsko do tego wypada dorzucić. Od czasu do czasu chudy schabik też dobrze mi wchodzi. Jeżeli chodzi o drób to polecam indyka, gołębie, kaczki. Można także pokombinować z innymi owocami morza, takimi jak [...]
Jeśli chcesz aby węgle "nie zaszkodziły" w redukcji a wręcz pomogły spożywaj je wyłącznie po treningu i na kolację (nie wliczając warzyw). Przyłóż się lepiej do ćwiczeń siłowych a aeroby zostaw sobie albo na DNT albo krótsze ok 20 minutowe po treningu. Tłuszcze podbij orzechami (tylko nie orzeszkami ziemnymi bo to nie orzechy tylko rośliny [...]
Jeśli chcesz aby węgle "nie zaszkodziły" w redukcji a wręcz pomogły spożywaj je wyłącznie po treningu i na kolację (nie wliczając warzyw). Przyłóż się lepiej do ćwiczeń siłowych a aeroby zostaw sobie albo na DNT albo krótsze ok 20 minutowe po treningu. Tłuszcze podbij orzechami (tylko nie orzeszkami ziemnymi bo to nie orzechy tylko rośliny [...]
1. Łączenie tłuszczy i węglowodanów w jednym posiłku, o czym juz kilka razy wspominalem powoduje wydzielenie sie w przewodzie pokarmowym szkodliwych substancji toksycznych ktore dzialaj destrukcyjnie na uklad nerwowy. W rezultacie cierpimy na brak energi i oslabienie. Mamy de facto mniej sil na wszystko mimo iz jestesmy po posilku. Z łączeniem [...]
"wiem wiem w tych wedlinach miela wszystko razem z myszami i szczurami ale dla mnie to bez znaczenia ... wazne ze smaczne " musisz zdawać sobie z tego sprawę że nie zawsze będziesz piękny i młody i pomyśleć czy nie warto zainwestować w przyszłość nie twierdze żeby w ogóle tego nie jeść wszytsko jest dla ludzi tylko warto czasem zjeść [...]
jest lista produktów zakwaszjących i alkalizujących (czyli takich które neutralizują zakwaszenie); ja z nią sie nie do konca zgadzam ale może Tobie sie przyda: Produkty zakwaszające: Alcohol; Brukselka ; cukier ;herbata; jajka; kakao; kawa; makarony; mąka kukurydziana; mięso; mleko; musztrda; napoje gazowane; oliwki; owoce morza; płatki owsiane; [...]
Tak, wiem, że mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe to o wiele bardziej wartościowe źródło białka i staram się spożywać te produkty. Tylko chodziło mi właśnie o rozwianie wątpliwości w kwestii tego jogurtu. Swojego czasu właśnie tak robiłam, kupowałam świeże mleko i robiłam na grzejniku przez noc jogurt i był o wiele smaczniejszy i w zależności od [...]
[...] rob 'obiegowke' poczatkowo, a nie poszczegolne partie miesniowe (chyba ze chodzisz czesto to nie), musisz rozruszac sadelko. Ah, i jedz duzo blonnika ( glowne zrodla to rosliny straczkowe, platki, otreby, ciemne ryz, ciemny chleb, ciemny makaron, warzywa, niektore owoce), to b.wazne bo ci wypelni zoladek (pewnie masz niezle rozciagniety;)) i [...]
Nie wiem w jakim sensie miałoby być przesadą. Przecież białko musisz dostarczać w swojej diecie. Urozmaicenie oczywiście jest bardzo istotne, ale nie ma na tyle dużo różnych źródeł składników odżywczych, np. białka, aby codziennie jeść inne. Masz do wyboru w zasadzie różnego rodzaju mięsa, ryby, nabiał, jajka i rośliny strączkowe. W przypadku [...]
Warzywa jedz wszystkie, uważaj tylko na tekie które mają dużo skrobi i jednoczescie są dość kalroczyczne np. kukurydza, rośliny strączkowe itp. Jeżeli je spożywasz to uwzględniaj je w bilansie.
Produkty bogate w dany składnik (źródło J. GAwęcki, "Żywienie człowieka",2008): sód - sól kuchenna, ryby solone (1000mg w 100g), wędliny (700-1000mg w 100g),sery podpuszczkowe(750mg na 100g), pieczywo (350mg na 100g). (zalecane dzienne spożycie: 575mg-625mg, w zależności od aktywności fizycznej)zazwyczaj tego pierwiastka jest nadmiar w [...]
Ile wyszło Ci w zapotrzebowaniu, jak liczyłeś? Nie wrzucaj jajecznica bez tłuszczu, tylko wrzuć ilość jaj. Ryż biały wymieniaj na paraboliczny, jaśminowy, czy basmanti. Wafle od czasu do czasu. Warzywa jadasz? Owoce jadasz? Brakuje omaga-3. Dorzuć orzechy, tłuste ryby, awokado, siemię lniane, olej lniany, nasiona chia. Wrzucaj też kasze, [...]
Ok . Patrząc na Twój jadłospis niestety uważam że powinien być bardziej urozmaicony . Najważniejsze eliminacja produktów wysoko przetworzonych, dodałbym w posiłkach warzywa i owoce które będą uzupełniać niedobory witamin i minerałów. źródło węgli może być bardziej urozmaicone ,zastosuj kasze i rośliny strączkowe , również warto wrzucić ryby . Z [...]
[...] siarkowuch, i jak kazdy widzacy kolory czlowiek wie jest ono zolte na surowo. Mowiac krotko: Zrodla bialka:Nabial: produkty mleczne i jajeczne; inne to mieso, ryby rosliny :straczkowe:soja, soczewica,groch, fasola, oraz np orzechy(oczywiscie zaraz ktos sie oburzy ze sa niepelnowartosciowe, ale nalezy pamietac ze w polaczeniu z innymi [...]